Parížske rožteky z krehkého orieškového cesta, s delikátnym krémom a ešte navrch preliate čokoládou – to je samo o sebe prísľubom ozajstného potešenia. Pripravte ich tento rok na Vianoce svojim blízkym a získate si navždy ich srdcia!
Toto vianočné pečivo s puncom elegancie prvej tretiny minulého storočia vďačí za svoj pôvod inšpirácii parížskou tortou. Lenže parížsky krém je náročný a nemusí sa zakaždým podariť. Máme pre vás recept, ktorý je oveľa jednoduchší, a pritom chutí fantasticky. A rožteky vydržia dlhšie – pokiaľ misku s cukrovinkami dobre schováte.
Na 40 rožtekov si pripravte:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 50 g mletých orechov
- 2 žĺtky
- 150 g masla
- 120 g cukru
- maslo na vymazanie formičiek
Na krém:
- 250 ml smotany
- 2 čokoládky (ideálne tyčinky ľadové gaštany)
Na polevu:
- 100 g čokolády na varenie
- 2 až 3 lyžice masla
Ako postupovať:
Základ na krém si pripravte deň vopred. Smotanu zahrejte, nalámte do nej ľadové gaštany a nechte ich rozpustiť. Zmes v miske prikryte fóliou a nechajte cez noc v chlade. Na druhý deň z nej vyšľahajte hustý krém.
Na cesto zmiešajte v mise múku, pomleté orechy a cukor. Pridajte pokrájané maslo a žĺtok. Všetko dôkladne prepracujte, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek. Formičky na rožteky vymažte maslom. Naplňte ich cestom, poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich 10 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Potom rožteky vyklopte na rovnú podložku a nechajte ich vychladnúť. Krém preložte do vrecúška so zdobiacou špičkou a naneste na vychladené rožteky.
Náš tip: Naozaj rovnomerne sa rožteky upečú napríklad v rúre MORA VTPS 787 BXB s klenutým vnútrom po vzore tradičných pecí – plech nebude treba otáčať.
Čokoládu nalámte do sklenenej alebo antikorovej misky. Nechajte ju rozpustiť vo vodnom kúpeli. Pridajte maslo, nechajte ho tiež rozpustiť a miešajte, kým sa obe suroviny nespoja do lesklej polevy. Rožteky prelejte a nechajte stuhnúť.
Viac o inteligentnej rúre MORA VTPS 787 BXB
Je vybavená termosondou aj funkciou pary na prípravu lahodných a zdravých jedál, má 22 automatických programov vrátane programov na pečenie pizze, dezertov, chleba, hydiny alebo dlhé pečenie pri nízkej teplote. Vyberte iba typ jedla, jeho hmotnosť a rúra zvolí správnu teplotu od 30 až do 300 °C, správny typ ohrevu a navrhne vhodné umiestnenie v rúre. Pre skúsených kuchárov je tu naopak možnosť naprogramovať si hneď na začiatku teplotu a čas pečenia v dvoch krokoch podľa vlastných skúseností. Rúra má aj funkciu pre zdravé teplovzdušné fritovanie bez tuku – ak pridáte aj paru, povrch bude chrumkavejší. Unikátny klenutý strop zaručuje rovnomerné pečenie v celom priestore rúry. Komfort zvyšuje veľký priezor vo dvierkach, dvojité osvetlenie, praktický teleskopický výsuv či tlmené zatváranie a otváranie dvierok. O čistotu bez námahy sa postará účinné automatické pyrolitické čistenie. Rúra spadá do veľmi úspornej triedy A+. Aj pri takto všestrannej vybavenosti stojí 529 EUR.
Ďalšie recepty nájdete tu: