Pracovná, nákladná alebo športová. Ktorá štvorkolka je stvorená pre vás?

Pracovná, nákladná alebo športová. Ktorá štvorkolka je stvorená pre vás?

by spravca

Pri vyberaní štvorkolky sa nedajte ihneď uchvátiť dizajnom. Dobre si premyslite, prečo a na aký účel chcete štvorkolku kúpiť. Vyhnete sa tak sklamaniu, keď zistíte napríklad to, že športový model vám okrem pôžitku z jazdy nedokáže priniesť iný úžitok. Základnou otázkou nie je, koľko štvorkolka stojí, ale čo všetko dokáže. Z akých typov si môžete vyberať?

Tri modely štvorkoliek pre tri možnosti využitia

Na trhu nájdete štvorkolky rôznych značiek, a to dokonca pre deti. Teraz sa však nebudeme venovať hračke pre deti, ale skutočnému vozidlu, ktoré dokáže rýchlo jazdiť ako trojkolky, skákať ako motorky alebo pracovať ako traktory. Štvorkolky so spaľovacím motorom sa delia na tri základné modely. Ide o športovú, úžitkovú a nákladnú štvorkolku.

Nákladná štvorkolka uvezie všetko a dostane sa všade

Pre nákladnú štvorkolku sa rozhodnú hlavne ľudia, ktorí vlastnia farmu a potrebujú neustále niečo prevážať. Poradí si naozaj s ťažkým nákladom vďaka korbe. Korba je na väčšine nákladných štvorkoliek vyklápacia, čo vám manipulácia s nákladom značne uľahčí. Niekomu vyhovuje i to, že nákladná štvorkolka sa riadi pomocou volantu a nie riadidiel ako ostatné typy. Poslednou výhodou je krytá kabína. V kabíne budete chránení pred dažďom či vetrom a pohodlne sa s vami zvezie i spolujazdec. Samozrejme, že aj nákladná štvorkolka si tak ako všetky ostatné poradí v každom teréne.

Pracovná štvorkolka vás prekvapí svojimi možnosťami

Najpredávanejšia je úžitková štvorkolka, ktorú zvolia ľudia túžiaci po pracovnom stroji v spojení s vozidlom pre zábavu. Keďže vám nebude prekážať korba, tak sa v lese dokážete vyblázniť, i keď je pravda, že také kúsky ako so športovou štvorkolkou nedokážete zrealizovať. Veľkou výhodou úžitkovej štvorkolky je sila pohonu 4×4 a možnosti pripojenia nástrojov, s ktorými pokosíte, odhrniete sneh alebo pohnojíte pole.

So športovou štvorkolkou sa už nikdy nebudete nudiť

Nepotrebujete parťáka na prácu, ale len na zábavu? Kúpte si športovú štvorkolku. V každom mužovi drieme rebel a na športovej štvorkolke si rebelstva užijete až-až. Pohon na zadných kolesách v podobe reťaze znižuje váhu stroja, a preto pri preskoku kopca či potoka budete priam lietať. V zákrutách si perfektne zadriftujete. Každý výlet do lesa sa pre vás stane novým dobrodružstvom.

Na čo si pri jazde so štvorkolkou dávať pozor

Na štvorkolke sa naučíte jazdiť behom pár minút. Nemusíte chodiť do autoškoly, ale potrebujete vodičák skupiny B. Upozorniť  vás musíme na fakt, že so športovou štvorkolkou by ste nemali jazdiť po teréne v súkromnom vlastníctve bez povolenia. Absolútne zakázaná je jazda v chránenom území. Nikdy nezabudnite na prilbu a dávajte si pozor na prevrátenie stroja, ktoré často končí fatálne kvôli vysokej váhe štvorkolky.

 

You may also like